Steunen en stimuleren van spelen en leren
Kinderen leren door te spelen, kijken, uitproberen en elkaar te imiteren. Het meeste gebeurt dus tijdens de spontane activiteiten van de kinderen. Iedere situatie is dus een leermoment voor een kind. Het is daarom van belang dat je als pedagogisch medewerker hier goed bij aansluit zodat, je het kind zo goed mogelijk kunt stimuleren met het leren en spelen. De voorbeelden die hieronder worden beschreven zijn allemaal gebaseerd op de grondregel van Janusz Korczak: Het recht van het kind zo te zijn zoals hij is. Janusz Korczak wil hiermee duidelijk maken dat we de gedachten van ‘’ het ideale kind” uit ons hoofd moeten zetten. Ieder kind is anders en heeft recht om zich op zijn of haar eigen tempo te ontwikkelingen. Een kind is niet maakbaar en een opvoeder is niet almachtig.
Hoe laten wij dit zien op ons kinderdagverblijf?
Steunen en stimuleren van spelen en leren wordt bij ons tot stand gebracht door het grondig observeren van de kinderen. Wij maken gebruik van het kind volgsysteem: doen, praten & bewegen. Dit kind volgsysteem houdt in dat het kind wordt gevolgd op 3 ontwikkelingen en dat zijn de ontwikkelingen; Zo doe ik: sociaal-emotionele ontwikkeling, zo praat ik: taal en spraak ontwikkeling en zo beweeg ik: motorische ontwikkeling. Door de verschillende observatielijsten kunnen de pedagogisch medewerkers problemen in de ontwikkeling vroegtijdig signaleren. Door deze vroege signalering kunnen de pedagogisch medewerkers hier goed op in spelen en zich aanpassen op het tempo van het kind. Doordat wij gebruik maken van het observeren kom je er niet alleen achter hoe het kind zich ontwikkelt maar ook wat de kinderen aanspreekt, integreert, wat zet hen aan tot actie en het belangrijkste hoe kunnen wij daarop inspelen met een aanbod en het kind hierin steunen.
Om deze verschillende ontwikkelingsgebieden aan te spreken en te stimuleren, maken wij gebruik van verschillend spel en speelmateriaal. Door onze observaties komen wij erachter hoe ver een kind is in zijn ontwikkeling en op welk tempo hij dit doet. Doordat elk kind anders is loopt de behoefte van speelmateriaal uiteen maar ook de functie en betekenis die het heeft voor een kind. Wij maken daarom gebruik van verschillende speelhoeken in de ruimte waar de kinderen spelen. Door met deze speelhoeken te werken lopen de kinderen met verschillende interesses elkaar niet meer in de weg. Hier krijgt het kind dus goed de gelegenheid om te zijn wie hij is.
Wij spelen ook regelmatig mee met de groep kinderen of één op één met een kind. Hierdoor worden de kinderen gestimuleerd tot spelen en leren de kinderen die dit vanuit thuis niet gewend zijn ook om te spelen. Door de interactie met het kind leren wij de interesses en ontwikkeling beter kennen van het kind.
Maak jouw eigen website met JouwWeb