Indeling en inrichting van binnen- en buitenruimtes
De binnen- en buitenruimtes van een kinderdagopvang moeten de kinderen uitnodigen tot spelen en ontdekken. Hierbij zijn de indeling en inrichting van groot belang. De ruimtes moeten worden afgestemd op de verschillende groepen die zich in het kinderdagverblijf bevinden. Veiligheid en welzijn zijn voorwaarden voor het kind om te kunnen leren en zich te kunnen ontwikkelen.
In het kinderdagverblijf zijn verschillende ruimten gerealiseerd waar de kinderen verblijven. Verschillende leeftijden worden in één groep ondergebracht, genaamd verticale groepen, daarom is het van belang dat voor alle leeftijden speelmaterialen te vinden zijn en voor elke leeftijd uitdagingen te vinden zijn. Elke binnenruimte voor een verticale groep heeft een eigen kleurschema, zodat de kinderen makkelijk kunnen herkennen in welke groep zij zitten. De buitenruimte en de gymzaal is voor alle groepen bedoeld, hier kunnen kinderen uit verschillende groepen met elkaar kennis maken.
In zijn visie beschrijft Janusz Korczak dat ieder kind recht heeft op een eigen leven. Hij vindt dat kinderen de mogelijkheid moeten krijgen om zelf te ontdekken. In ons kinderdagverblijf kan ieder kind zichzelf zijn en zich ontwikkelen op zijn of haar eigen tempo. Ook vond Janusz Korczak het belangrijk dat pedagogische medewerkers zorgvuldig naar kinderen kijken en blijven zoeken naar wat kinderen bezig houdt. In ons kinderdagverblijf delen wij deze waarden en vinden wij het belangrijk dat de kinderen de persoonlijke aandacht krijgen die zij nodig hebben, zodat zij zich veilig voelen.
Hoe laten wij dit zien op ons kinderdagverblijf?
De binnenruimte bestaat uit verschillende zalen voor de verticale groepen. De zalen zijn grote ruimtes, waarin meerdere hoeken zijn te vinden. Deze hoeken kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt en dit wordt ook aan de kinderen duidelijk gemaakt. Zo zijn er bijvoorbeeld hoeken voor kinderen die liever alleen willen zijn, maar ook hoeken om gezellig samen te komen. Deze hoeken zorgen ervoor dat de kinderen kunnen zijn, wie zij willen zijn. Ook in de buitenruimte en de gymzaal wordt gebruik gemaakt van deze aanpak. De kinderen ontwikkelen hier vooral hun grove motoriek door te rennen, klimmen, springen en met ballen te spelen.
Om ieder kind in ons kinderdagverblijf de persoonlijke aandacht te geven die zij nodig hebben, hebben wij een ruimte gerealiseerd waar de pedagogische medewerkers één-op-één bezig kunnen zijn met een kind, zonder dat zij gestoord worden door anderen. Hier kunnen de kinderen bijvoorbeeld een verhaal vertellen, waarvan zij niet willen dat de andere kinderen dit weten. Ook kan deze ruimte gebruikt worden om ouders te woord te staan. Deze ruimte zorgt voor een betere relatie tussen de pedagogisch medewerker en het kind en de relatie tussen de pedagogisch medewerker en de ouder(s).
Maak jouw eigen website met JouwWeb