Basiscommunicatie

Basiscommunicatie is de dagelijkse communicatie met de kinderen waaruit blijkt dat ze allemaal welkom zijn, gewaardeerd worden als persoon en kunnen rekenen op de pedagogisch medewerker. Goede basiscommunicatie zorgt voor een warme positieve sfeer van wederzijdse betrokkenheid. Hierdoor ontstaat een vertrouwde relatie tussen de pedagogisch medewerker en het kind. Basiscommunicatie omvat de volgende onderdelen:
Sensitieve responsiviteit, hierbij is het belangrijk dat de pedagogisch medewerker ieder kind individuele aandacht geeft, dat zij luistert naar het kind en in gesprek gaat.
Respect voor de autonomie van het kind, de pedagogisch medewerker geeft de kinderen gelegenheid om zelf oplossingen te vinden en keuzes te maken. Het dagprogramma wordt flexibel gehanteerd.
Praten, uitleggen en luisteren, de pedagogisch medewerker maakt de buitenwereld en gevoelswereld voor het kind begrijpelijk door te praten, uit te leggen en naar het kind te luisteren.

Structuur en rituelen, Pedagogisch medewerkers geven leiding en stellen grenzen. Ze leren de kinderen wat ze moeten doen door gedragsaanwijzingen en rituelen. Gedragsproblemen worden voorkomen door een goede inrichting van de ruimte en een goed dagritme.
Ondersteunen van positieve relaties tussen de kinderen, de pedagogisch medewerker zorgt ervoor dat kinderen zich veilig en vertrouwd met elkaar voelen. Ze stimuleren verbondenheid, vriendschap en het samen spelen.

De belangrijkste begrippen bij de basiscommunicatie met de visie van Janusz zijn respect, begrip, liefde en vertrouwen. Dit komt terug doordat hij kinderen en volwassenen als gelijkwaardig ziet, kinderen kunnen zichzelf verbeteren op hun eigen kracht. Daarom is respect voor de autonomie van het kind van belang. De pedagogisch medewerkers laten de kinderen in ons kinderdagverblijf zelf oplossingen vinden en keuzes maken, hierdoor groeien de kinderen in hun ontwikkelen en voelen zij zich gerespecteerd en krijgen ze begrip van anderen. De liefde en het vertrouwen die zij hierbij krijgen zijn ook erg van belang, omdat zij zich hierdoor veilig en vertrouwd voelen binnen het kinderdagverblijf. Het versterkt ook de band met de pedagogisch medewerker.

Volgens Janusz is ieder kind uniek en heeft daarom de individuele aandacht hard nodig, in ons kinderdagverblijf zorgen we ervoor dat er altijd tijd en ruimte is voor die individuele aandacht. Dit komt de band met de pedagogisch medewerker ook ten goede, door die individuele aandacht leer je het kind goed kennen.

Hoe laten wij dit zien op ons kinderdagverblijf?

Het kind is gelijkwaardig aan de pedagogisch medewerker. Onze pedagogisch medewerkers stellen zich op als begeleider en niet als expert en laten dit zien door naar het kind te luisteren en zijn of haar mening te respecteren. Zij laten het kind zelf met een oplossing komen, zodat het kind zo min mogelijk op de pedagogisch medewerker ‘leunt’. Bijvoorbeeld wanneer twee kinderen ruzie maken om hetzelfde speelgoed, zal de pedagogisch medewerker hen zelf tot een oplossing laten komen. Zij mag hierin wel een begeleidende rol spelen,
maar geen beslissingen voor de kinderen maken.

In ons kinderdagverblijf zorgen wij ervoor dat er tijd en ruimte is voor individuele aandacht voor het kind, we zorgen dat er genoeg pedagogisch medewerkers zijn zodat er altijd tijd is voor één-op-één contact, hiervoor hebben we ook een aparte ruimte ingericht waar eventueel gebruik van gemaakt kan worden. Het initiatief hiervoor kan van zowel het kind als de pedagogisch medewerker komen.               


Maak jouw eigen website met JouwWeb